Yumuşacık ekmekler, puf puf kabarmış poğaçalar hazırlamak istiyorsunuz lakin hamur mayalamak size sıkıntı mu geliyor? O halde mayalı hamur yapmanın püf noktalarını keşfetmek için hakikat yerdesiniz! Eksiksiz hamur işi yapmanın sırrı uygun mayalanmış lezzetli bir hamur yapmaktan geçer. Minik değişikliklerle hamurun güzel mayalanmasını ve hoş kabarmasını sağlayabilirsiniz. Mayalı hamur yaparken gereçlerin sırası da hayli kıymetlidir. İşte, hamur mayalamanın ufak sırları…
İYİ MAYALANMIŞ VE PUF PUF HAMUR NASIL YAPILIR?
Malzeme kaliteli olmalı
Hamurunuzun güzel tutması için öncelikle gereç kalitesi çok kıymetlidir. Bunların başında ise un, maya, süt, su, şeker, tuz üzere materyaller geliyor. Bilhassa un kalitesi hamurun hoş tutması için çok kıymetlidir.
Malzemeler çok soğuk olmamalı, oda sıcaklığına getirin
Hamurun hoş kabarması için hamur karışımına giren materyalleri dolaptan çıkardığınız üzere koymayın. Evvelce oda sıcaklığına getirin.
Ilık suyla mayayı açın ve şekerle besleyin
Yaş ya da kuru maya kullanıyorsanız; mayayı evvel ılık su ya da süt ile eritmelisiniz. Akabinde içine bir ölçü şeker koyun (tuzlu bir ekmek yapıyorsanız bile 1-2 yemek kaşığı şeker atın). Güzelce karıştırın ve bu kademede 10-15 dakika kadar bekletin. Şeker, mayanın beslenmesini ve hamuru kabartacak bakterilerin ortaya çıkmasını sağlar. Daha sonra sıvı yağını, tuzunu ve başka gereçleri ekleyin.
Instant maya kullanıyorsanız; tekrar mayayı ılık su ya da sütle buluşturup içine şekeri atın. Bu karışımı 10 dakika kadar bekletin.
Unu eleyerek ekleyin
Kaliteli bir un kullanın. Ayrıyeten unu eleyerek ve yavaş yavaş ekleyin. Böylelikle hamurunuz daha fazla kabaracaktır.
Hamuru en az yarım saat dinlendirin
Hamurunuzu hazırladıktan sonra üstünü bir örtü ya da streç sinemayla sarın. Ilık bir yerde en az yarım saat, mümkünse 1-2 saat dinlendirin. Bu kademe, mayanın etkinleşmesini ve daha hoş kabarmasını sağlıyor.
Fırını evvelce ısıtın
Hamurun direkt soğuk materyallerle temasını önleyin. Pişireceğiniz vakit evvelden ısıtılmış fırında pirin.
Unutmayın, mayalı hamur personellik ister. Hamur açmak el işliği ile de ilgilidir. Kendinize vakit tanıyın ve denemekten vazgeçmeyin! Bol lezzetli günler…