Türklerde birinci maya: Nohut mayası! Ekmek ve yoğurt imalinde ana materyal

Anadolu ve Orta Asya mutfağının en eski gereçlerinden biri olan nohut mayası, ekmek ve yoğurt yapımında adeta bir mihenk taşı! Hazır mayalar mutfaklara girdikten sonra neredeyse unutulmaya yüz tutan nohut mayası, geleneksel yoğurdun da ana materyalidir.

Adından da anlaşılacağı üzere nohuttan yapılan bu maya, içerisindeki faydalı bakteriler sayesinde sıhhate hayli katkı yapıyor. Hem doğal hem sağlıklı olduğu için son devirde öne çıkan materyallerden biri. O halde, nohut mayası nasıl yapılır? Nohut mayasıyla yoğurt ve ekmek mayalama sistemlerini birlikte inceleyelim.

NOHUT MAYASI NASIL YAPILIR?

Temelde nohudun üzerine un, su ve tuz eklenerek hazırlanan nohut mayası, tatlımsı tada sahiptir. Nohut mayasının yapılışını adım adım takip edelim.

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı nohut
  • 2 bardak su
  • 1 tutam tuz
  • 3 kaşık un

Adım 1:

Nohutlar birkaç modül olacak biçimde ezilir.

Adım 2:

Parçalanmış nohutlar cam kavanoza alınır.

Üzerine un ve tuz eklenir.

Malzemelerin üzerine su eklenir ve karıştırılır.

Adım 3:

Karışım 40-50 derece ortasında sıcak bir ortamda bekletilir.

Mayanın tutması için sıcaklığın çok fazla değişime uğramaması gerekir.

Ertesi gün üstte birikmiş köpüklü bir kıvam göreceksiniz.

Köpüklü kısım kullanılabilir.

  • Nohut Mayasını Çoğaltmak İçin; un eklenir.

  • Nohut Mayasını Saklamak İçin; buzdolabı uygun bir ortam değildir. Ilık bir yerde cam kavanozun içinde saklanabilir.

NOHUT MAYASIYLA YOĞURT MAYALAMAK

Süt kaynatılır. Uygun sıcaklığa geldiğinde (ortalama 40-50 derece) nohut mayasından eklenir ve karıştırılır. Kalın bir beze sarılarak en az 4 saat mayalanması için bekletilir.

Not: Nohut mayasını süte eklemeden evvel süzdürerek nohut tanelerinden ayırmalısınız.

NOHUT MAYASIYLA EKMEK MAYALAMAK

Ekmek mayalarken nohut mayası tekrar mayalandırılır.

Önceden köpürmüş ve kabarmış olan nohut mayasından bir kesim alınır.

Ilık su ile açılır ve içine un eklenerek karıştırılır.

Mayalanma süreci için 2-3 saat beklenir. Kabarmış ve gözenekli bir hamur gördüğünüzde mayalanma süreci tamamlanmış demektir.

Ardından un serperek tekrar yoğurulur. Yumuşak bir kıvama geldiğinde hamura biçim verilir.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirelim. Afiyet olsun!

Yorum yapın

Sitemiz bir sosyal içerik platformu ve haber sitesi olup çeşitli kategorilerde yayın yapmaktadır. Her türlü soru, görüş, öneri ve istekleriniz ayrıca reklam ve tanıtım yazısı talepleriniz için shmedya@proton.me adresine mail iletebilirsiniz.
gaziantep marangoz hd film izle film izle likit antalya psikolog calculator kiralık konteyner kiralık yük konteyner kiralık konteyner ev kiralık şantiye konteyner yedek parçaları
smm panel pubg uc yükleme mlbb elmas pubg mobile uc valorant vp
hacklink panel -hacklink -hacklink al film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle