Antalya, kendisine has lezzetlerle öne çıkan kentlerimizden biri. Coğrafik pozisyonu ve tarihi itibariyle farklı medeniyetlere konut sahibi yapan güzide kent, mutfak kelam konusu olduğunda da bu zenginliğini gösteriyor. Arap kadayıfı tatlısı da bunlardan biri. Bu tatlı yörede taş kadayıf, yassı kadayıf üzere çeşitli isimlerle de anılır. O halde, Arap kadayıfı tanımını, yapılış basamaklarını adım adım keşfedelim!
ARAP KADAYIFI TANIMI (TAŞ KADAYIF)
Arap Kadayıfı Gereçleri:
- 1 kilogram Arap kadayıfı
- 2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 4 adet yumurta
- Kızartmak için; sıvı yağ
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 kesim ıtır yaprağı
- Yarım limon
ARAP KADAYIFI (TAŞ KADAYIF) YAPILIŞI
Adım 1:
Önce şerbet yapılır. Su ve şekeri ıtır yaprağı ile 5 dakika kadar kaynatılır. Limon ile kestirip ıtır yaprağı çıkarılır. Soğumaya bırakılır.
Adım 2:
İç harç hazırlanır. Ceviz, şeker ve tarçın karıştırılır, bir kenarda hazırda bekletilir.
> Not: Cevizli harç yerine iç harç olarak yumurtalı muhallebi de konabilir.
Adım 3:
Daire formundaki Arap kadayıflarının yarısına iç harçtan konur ve ikiye katlanarak kapatılır.
> Püf nokta: Arap kadayıfları taze olmalıdır. Şayet taze olmazsa katlanırken kırılır.
Adım 4:
Yumurtalar bir kapta çırpılır. Hazırlanan içi dolgulu Arap kadayıfları yumurtaya bulanır ve yağda kızartılır.
Adım 5:
Kızaran Arap kadayıfları şerbetin içine atılır. Biraz beklettikten sonra çıkartılıp servis tabağına alınır.