Ezogelin çorbası, klasik Türk mutfağının en sevilen, en esaslı tanımlarından biridir ve her bir kaşığında geçmişin izlerini taşır. Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, yaz akşamlarında ise hafif bir başlangıç olarak tercih edilen ezogelin çorbası bedenin gereksinim duyduğu enerjiyi güçlü bir biçimde sunuyor.
Anadolu’nun bereketli topraklarından çıkan ve yüzyıllardır sofraları ısıtan ezogelin çorbası; kırmızı mercimeğin, bulgurun ve baharatların harika ahengiyle damaklarda iz bırakır. İşte, hem pratik oluşuyla hem de besleyiciliğiyle Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan ezogelin çorbası tarifi…
İŞTE, HARİKA EZOGELİN ÇORBASI TANIMI…
Gerekli Materyaller:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı bulgur
1/4 su bardağı pirinç
1 adet soğan (orta uzunluk, ince doğranmış)
1 diş sarımsak (ezilmiş)
1 çay bardağı zeytinyağı yahut tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı)
6 su bardağı tavuk yahut zerzevat suyu (veya su)
1/2 çay bardağı limon suyu (isteğe bağlı)
Karabiber (isteğe bağlı)
Ezogelin Çorbasının Yapılışı:
-Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci bol suyla yıkayıp süzün.
-Bir tencerede zeytinyağını yahut tereyağını ısıtın. Soğanı ve ezilmiş sarımsağı ekleyip, soğanlar yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin.
-Ardından salçayı, pul biberi, nane ve kimyonu ekleyin. Baharatlarla birlikte 1-2 dakika karıştırarak pişirin.
-Yıkadığınız mercimek, bulgur ve pirinci tencereye ekleyin. Birkaç sefer karıştırın.
-Sıcak tavuk suyu yahut suyu tencereye ek edin. Karışımı kaynamaya bırakın.
-Çorba kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın ve yaklaşık 30-40 dakika kadar mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
-Çorba piştikten sonra tuz ve isteğe bağlı olarak limon suyunu ekleyin. Karabiberle tatlandırabilirsiniz.
-Eğer daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz, çorbanın bir kısmını blenderdan geçirebilirsiniz. Lakin klâsik olarak, biraz daha tanecikli bırakmak daha yaygındır. AFİYET OLSUN…