Isparta’nın bin yıllık ‘usta’ lezzeti: Samsa tatlısı tanımı

Anadolu coğrafyası, Orta Asya’dan gelen kökleri ve karşılaştığı kültürlerle oluşturduğu kendine has dokuya sahiptir. Orta Asya’dan Mezopotamya ve Balkanlara uzanan tarihi, ona zengin bir mutfak kültürünü miras bırakmıştır.

Isparta yöresine ilişkin samsa tatlısı da bunlardan biri. Isparta’nın Senirkent ilçesiyle coğrafik işaret alan samsa tatlısı, kuru yufka ve şerbetle hazırlanan özel ve lezzetli bir tatlıdır. Samsa tatlısı tanımını adım adım keşfedelim!

Samsa tatlısı, un, su ve tuz ile elde edilen yufkaların içine kuru yufka parçaları, ceviz ve üzüm pekmezi eklenerek hazırlanır. Samsa tatlısını özel kılan bir başka özellik de formudur. Samsalar, muska formunda hazırlanır; kızartılır ve şerbetlenerek sunulur.

SAMSA TATLISI TARİFİ

Samsa Tatlısı İçin Materyaller:

Hamuru için;

  • 2 kilogram un

  • 1 tutam tuz

  • Su

İçi için;

  • Kuru yufka

  • İri dövülmüş ceviz içi

  • Üzüm pekmezi

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı toz şeker

  • 6 su bardağı su

  • Birkaç damla limon

SENİRKENT SAMSA TATLISI NASIL YAPILIR?

Adım 1:

Önce içini hazırlayıp bir kenarda bekletelim. Kuru yufkaları ufalayalım, ceviz ve pekmezle harmanlayalım.

Adım 2:

Un su ve biraz tuz ile hamur yoğuralım.

Hamuru küçük bezelere bölelim. Baklava yufkası üzere incecik açalım.

Adım 3:

İnce açılmış yufkaları saca değdirip pişmeden çabucak kaldıralım. Yufkaların kurumaması için nemli bir beze saralım.

Püf Nokta: Bu kademede yufkaların kurumaması gerekiyor.

Yufkaları birkaç kat yapıp katlayalım ve 4 parmak kalınlığında keselim. Her yufka ortalama 4 parmak kalınlığında şeritler olarak kesilecek.

Bu etapta yeniden yufka şeritlerinin kurumaması gerekiyor. Kurumayı önlemek için bir sonraki sürece geçene kadar yufkaları naylon poşete koyabilirsiniz.

Adım 4:

Şerit yufkaların bir köşesine pekmezli cevizli iç harçtan koyalım. Muska formunda katlayalım.

Püf Nokta: Hamurun ucunu yapıştırmak için nişastalı su kullanabilirsiniz.

Muska halindeki samsaların üzerine kürdan ya da bir çatalla birkaç delik açalım. Bu süreç, daha güzel pişmesini ve şerbetini daha yeterli çekmesini sağlayacak.

Adım 5:

Samsaları 2-3 gün kurumaya bırakalım.

SAMSALAR KURUDUKTAN SONRA TATLI İMALİ BAŞLIYOR

Adım 6:

Şerbeti hazırlayalım. Şerbet soğuk olmalı.

Şeker ve suyu kaynatalım. Kaynamaya başlayınca birkaç damla limon damlatalım. Yaklaşık 15-20 dakika ağdamsı yapışak bir kıvam alana kadar kaynatalım. Bir kenarda soğumaya bırakalım.

Adım 7:

Samsaları derin yağda kızartalım. Sıcak samsaları soğuk şerbetin içine atalım. Şerbetini çektikten sonra servise hazır! Afiyet olsun…

İlginizi çekebilir:

Yorum yapın

Sitemiz bir sosyal içerik platformu ve haber sitesi olup çeşitli kategorilerde yayın yapmaktadır. Her türlü soru, görüş, öneri ve istekleriniz ayrıca reklam ve tanıtım yazısı talepleriniz için shmedya@proton.me adresine mail iletebilirsiniz.
hosting wordpress hosting vds sunucu domain sorgulama web hosting vds satın al izmir avukat instagram takipçi satın al gaziantep marangoz hd film izle film izle pubg mobile uc pubg mobile uc satın al uc satın al pubg uc uc arama kurtarma ekipmanları windows lisans office lisans likit menajeri kiralık konteyner kiralık yük konteyner kiralık konteyner ev kiralık şantiye konteyner yedek parçaları ucuz smm panel korsan taksi instagram takipçi satın al takipçi satın al