Karadeniz’in geniş mutfağında birbirinden lezzetli tanımlardan biri de Kastamonu yöresine ilişkin simit tiridi. Kastamonu’ya has simitle (kel simit) hazırlanan bu lezzet, kıyma, kemik suyu ve sarımsağı buluşturan adeta bir vitamin deposu! Kastamonu simit tiridi, klasik Türk mutfağında yer alan birçok lezzet üzere, hamur işi ve eti bir ortaya getiriyor.
Kastamonu simit tiridinin püf noktaları ve nasıl yapıldığı merak konusu oldu. Haber7.com olarak, Kastamonu metodu simit tiridi tanımını sizin için hazırladık.
SİMİT TİRİDİ TARİFİ
Simit tiridi için materyaller:
- Kastamonu simidi (kel simit)
- Kemik suyu
- Kıyma
- Sarımsak
- Tereyağı
- Yoğurt
Kastamonu simidinin öteki yörelerden farkı ne?
Kastamonu simidinin hamuru hazırlanırken böreklik un ile mayalanır. Hazırlanan halkalar dinlendirildikten sonra elma ve pekmezin kaynadığı suda haşlanır ve sonrasında fırınlanır.
SİMİT TİRİDİ YAPILIŞI
Adım 1:
Bir tencerede kemik suyu kaynatın.
Adım 2:
Kıymayı ağır ateşte kavurun. Bir kenarda bekletin.
Adım 3:
Simitleri küçük kesimler halinde doğrayın ve üzerine kemik suyu dökün.
Adım 4:
Kemik suyuyla ıslatılmış simit tiritlerinin üzerine evvel sarımsaklı yoğurt ve sonra kavrulmuş kıymayı yayın.
Adım 5:
En üstüne ise eritilmiş tereyağı gezdirin. İşte bu kadar!
Afiyet olsun…
Yöresel lezzet severler için öteki teklifler: