Gıda dalındaki son darbede börekçilerden geldi! Kıyma yerine tek tırnaklı hayvan eti ve sakatat kullanıldığı, geçtiğimiz günlerde Bakanlık tarafından duyuruldu.
Bu haberler sonrası, bilhassa dışarıda kıymalı börek yemeyi sevenlerin aklında soru işaretleri oluşmaya başladı.
İşte tam da bu sırada, artan kıyma fiyatlarından etkilenmeyeceğiniz, kıymalı börek lezzetini aratmayacak, hem ekonomik hem de pratik bir alternatif devreye girdi:
Kendini kıymalı zanneden mercimekli börek!
Kendini Kıymalı Zanneden Mercimekli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su yahut süt
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- Susam yahut çörek otu
Hazırlanışı:
Adım 1: Mercimeği Haşlayın
Kendini kıymalı zanneden mercimekli böreği yapmak için öncelikle 1 su bardağı yeşil mercimeği bol suda yıkayın ve akabinde yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan yeşil mercimeği süzün ve bir kenara alıp bekletin.
Adım 2: Soğanları ve Salçayı Ekleyin
Yemeklik doğradığınız 1 adet kuru soğanı bir ölçü yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Bu kademede dilerseniz içerisine 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
Adım 3: Sosu Hazırlayın ve Börekleri Sarın
Ayrı bir kase içerisinde 1 çay bardağı sıvı yağ ve sütü (ya da suyu) güzelce karıştırın. Yufkaları sigara böreği halinde kesin ve hazırladığınız bu sosu her bir yufkaya güzelce sürün. Hazırladığınız mercimekli iç harcı böreğin içerisine koyun ve sigara böreği üzere rulo yaparak sarın.
Adım 4: Börekleri Tepsiye Dizin ve Üzerine Yumurta Sarısı Sürün
Hazırladığınız börekleri yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine bir fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün. İsteğe nazaran susam yahut çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, böreklerin üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
İlginizi çekebilir;