Kastamonu mutfağının çok fazla bilinmeyenlerinden olan çekme mantı, klasik mantı anlayışına değişik bir boyut kazandırıyor. Kıyma ya da patates ile alışık olduğumuz mantı, bu sefer cevizle hazırlanıyor ve fırında pişerek deneyen herkesi kendine hayran bırakıyor.
Anadolu’nun güçlü yemek kültürünün bir yansıması olan Kastamonu mutfağı, kendine has yemek tanımlarıyla her vakit dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Çekme mantı tanımı de bu özel lezzetler ortasında öne çıkanlardan bir tanesi.
İşte incecik açılan hamur içine itinayla hazırlanan cevizli harç ve sarımsaklı yoğurtla buluştuğundan damaklarda eşsiz bir tat bırakan çekme mantı tanımı:
ÇEKME MANTI TARİFİ
Çekmek Mantı Tanımı İçin Materyaller;
Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı kadar su (kontrollü ekleyin)
İç harcı için:
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
- Bir tutam tuz
Üzeri için:
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz biber
Çekme Mantı Tanımı Nasıl Yapılır?
Adım 1: Hamuru Hazırlayın
Unu derin bir kabın içerisine alın. Ortasını havuz üzere açıp yumurta ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş suyu ek ederek orta sertlikte, ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtün ve 30 dakika dinlendirin.
Adım 2: İç Harcı Hazırlayın
Ceviz içini isteğe bağlı olarak çok az tereyağında yavaşça kavurun. Tuz ekleyip yeterlice karıştırın.
Adım 3: Hamuru Açın
Dinlenen hamuru iki eşit kesime bölün. Her bir bezeyi merdane yardımıyla çok ince olacak formda açın. Açtığınız yufkaları yaklaşık dört parmak genişliğinde uzun şeritler hâlinde kesin.
Adım 4: İçini Koyun ve Sarın
Her bir şeridin ortasına hazırladığınız cevizli harçtan serpiştirin. Şeritleri rulo formunda sarın ve akabinde kendi etrafında döndürerek gül hali verin. Yavaşça yağlanmış bir fırın kabına hazırladığınız mantıları dizin.
Adım 5: Pişirme
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında mantıların üzeri yavaşça kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Adım 6: Servis
Fırından çıkan mantıları biraz ılındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Son olarak, bir tavada erittiğiniz tereyağına toz biberi ekleyip karıştırın ve yoğurdun üzerine dökerek sıcak servis yapın.
İlginizi çekebilir;