Köy tavuğu geç piştiği için doğal tavuk mudur? Tarım ve Orman Bakanlığı yanıtladı

Tavuk eti hem lezzetiyle hem de yararlarıyla epeyce tercih edilen besinlerden biri. Bununla birlikte market tavuğu ve köy tavuğu ortasındaki pişme müddeti farklılığı dikkat çekiyor. Marketten alınan endüstriyel tavuklar kısa müddette pişerken köy tavuklarının pişme müddeti 2 saati bile bulabiliyor. Pekala, bu fark neden oluşuyor? Köy tavukları organik olduğu için mi geç pişiyor? Pişme mühleti ve organik olma ortasında bir irtibat var mı?

KÖY TAVUĞU NEDEN GEÇ PİŞER?

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Biliyor Muydunuz” adlı sayfasında tüketicilerin merak ettikleri soruları yanıtlıyor. Bunlardan biri de “Köy tavuğu geç piştiğinden doğal tavuk mudur?” Bakanlığın yazılı açıklaması şöyle:

“Tavuğun geç pişmesi ırkıyla ve yaşıyla alakalıdır. Sanayide süratli yetişen ve kolay pişen tavuk ırkları üretildiği için markette aldığınız tavuk çok daha kolay pişmektedir. Köy tavukları geç pişer zira ekseriyetle kısma uygun çabuk gelişen etlik piliç (broiler) tipleri beslenmez. Köylü öncelikle tavuğun yumurtasından olabildiğince uzun müddet faydalanmak ister. Öte yandan tavuğu olabildiğince uzun mühlet yumurtasından faydalanmak için yumurtadan kesilinceye kadar kısımlık olarak satmaz. Yani köy tavuğunun daha geç pişmesi, besilik olarak özel yetiştirilen broiler üzere genç değil daha yaşlı olması ve tavuk ırklarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır.”

KÖY TAVUĞU NE KADAR MÜDDETTE BÜYÜR?

Endüstriyel tavuklar gün uzunluğu ışık altında ve ağır beslenme kuralları altında yetiştirildiğinden yaklaşık 40 gün üzere kısa bir müddette büyüyor. Köy tavuklarında ise bu mühlet birkaç ayı buluyor.

Ancak köy tavuğunun geç pişmesinin nedeni büsbütün yetiştirme formu değil; çeşidi.

Tavuk yetiştiriciliğinde yumurtalık tavuk ve etlik tavuk ayrımı yapılır. Organik ortamda damızlık olarak yetiştirilen tavuklar ortalama 15 ayda kesite masraf. Yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklar ise daha geç kesilir; 20 ayı bulabilir. Zira bir tavuğun yumurtlama randımanı ortalama 18 aydan sonra düşer ve yaşlı kabul edilir.

Genç tavukların eti daha yumuşak olduğundan daha süratli pişer, yaşlı tavukların pişme müddeti ise daha uzundur; 3 saati bulabilir.

ORGANİK TAVUK NASIL ANLAŞILIR?

Market tavuklarının eti bembeyazdır. Tavuğu kaynattığınızda da su üzere ve beyazımsı bir tavuk suyu elde edersiniz. Organik köy tavukları bu türlü değildir.

  • Organik tavuğunun eti kırmızımsı / kahverengimsi olur.
  • Organik köy tavuğu kaynatıldığında nispeten ağır kıvamlı ve kahverengiye çalan bir renkte tavuk suyu elde edilir.
  • Organik tavuğun eti kemiğinden daha güç ayrılır. Zira dokuları ve kemikleri doğal bir süreçte gelişir.
  • Organik tavuğun derisi ince ve damarlıdır.

Yorum yapın

Sitemiz bir sosyal içerik platformu ve haber sitesi olup çeşitli kategorilerde yayın yapmaktadır. Her türlü soru, görüş, öneri ve istekleriniz ayrıca reklam ve tanıtım yazısı talepleriniz için shmedya@proton.me adresine mail iletebilirsiniz.
gaziantep marangoz hd film izle film izle likit antalya psikolog calculator kiralık konteyner kiralık yük konteyner kiralık konteyner ev kiralık şantiye konteyner yedek parçaları
smm panel pubg uc yükleme mlbb elmas pubg mobile uc valorant vp
hacklink panel -hacklink -hacklink al film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle