Şerbetli tatlı sevenlere hafif ve sağlıklı bir tarifle geldik: Portakallı sultan sarması. Konuklarınızın bayıla bayıla yiyeceği bu tatlıyı Ramazan tatlısı olarak iftar davetlerinde de hazırlayabilirsiniz. Bugün günlerden portakallı sultan sarması günü! İrmikle hazırlanan ve haşhaş ile süslenen bu tatlı, imajıyla ve eşsiz lezzetiyle tam size nazaran. Gelin, birlikte portakallı sultan sarması tanımını adım adım keşfedelim.
PORTAKALLI SULTAN SARMASI TARİFİ
Portakallı Sultan Sarması İçin Materyaller:
-
250 gram tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
-
1 çay bardağı pudra şekeri
-
2 adet yumurta
-
1 su bardağı irmik
-
Aldığı kadar un
-
2-3 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
-
1 paket kabartma tozu
-
1 paket vanilin
Üzeri için;
-
Biraz süt (tatlıları ıslatmak için)
-
Haşhaş
-
Ceviz içi
-
Portakal kabuğu
Şerbeti için;
-
3 su bardağı toz şeker
-
3 su bardağı su
-
Yarım su bardağı portakal suyu
-
Yarım limon suyu
PORTAKALLI SULTAN SARMASI YAPILIŞI
Adım 1:
Önce şerbeti yapalım. Şerbet soğuk, tatlı sıcak olacak.
Şeker, su ve portakal suyunu karıştırıp kaynatalım. Kaynamaya başlayınca yarım limon suyu sıkalım. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca şerbeti kaynatalım. Ağdamsı yapışak bir kıvam almalı.
Adım 2:
Hamuru hazırlayalım. Tereyağı, pudra şekeri, yumurta, irmik ve portakal kabuğunu bir yoğurma kabında güzelce karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ekleyerek hamurun kıvam almasını sağlayalım.
Bu sırada kabartma tozu ve vanilini de ekleyelim.
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
Adım 3:
Hamurlardan ceviz büyüklüğünde kesimler kopararak top üzere yuvarlak form verelim.
Adım 4:
Bir kaseye az bir şey süt ekleyelim. Diğer bir kaseye de haşhaş koyalım.
Hamur toplarını evvel süte sonra haşhaşa batıralım. Güzelce bulayalım.
Hamur toplarını bir tepsiye dizelim.
Adım 5:
Hamur toplarının üstüne ceviz ve portakal kabuğu batıralım.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Adım 6:
Fırından çıkınca 5 dakika kadar birinci sıcağının çıkmasını bekleyelim. Akabinde soğumuş olan şerbeti güzelce tatlıya yedirelim.
Şerbeti çekmesi için 2 saat dinlendirelim. Afiyet olsun!
İlginizi çekebilir: