Ramazan boyunca farklı saatlerde uyundu. Yeme tertibi ve metabolizma değişti. Bir ay orucu alışan vücudu yeni bir periyoda alıştırmak gerekiyor. Uzun süren açlık devrinin akabinde olağan beslenmeye geçişte denetimli olmak değerli.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral bahse ait kıymetli açıklamalarda bulundu. Göral,”Ramazan hakikaten çok hoş bir ay.1 ay midemiz dinlendi. Bedenimiz detoks yaptı. Ancak bayramın 1.günü bunu çabucak harap etmemek lazım. Kahvaltıda çok yağlı, kızartmalı eserler olmasın. Çay, süt ,taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Az yağlı peynir, yumurta tüketilebilir. Bunun dışında zerzevat, yulaf, domates, zeytin bunları tüketmemiz lazım.”
Bayramda çay ve kahve tüketiminin ehemmiyetine değinen Göral, her ikisinin de şekersiz tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Akşam yemeklerinde ise çok yağlı yiyeceklerden kaçınılmasını öneren Prof. Dr. Vedat Göral, zeytinyağlı ve ızgara usulü yiyeceklerin tüketilmesini önerdi.
Bayramlar tatlısız olmaz lakin uzmanlar bayramda şekerli tatlılar yerine güllaç ya da muhallebi biçimi sütlü tatlıları öneriyor. Göral,”Biz daha ışıkta sütlü tatlıları tercih ediyoruz ya da meyveli tatlılara kıymetli. Her gittiğimiz yerde de tatlı yememek lazım.”