Yüzyıllar boyunca saray mutfaklarında ve aristokrat sofralarında özel olarak hazırlanan Helva-i Hakani, hem görselliği hem de lezzetiyle büyük bir övgü kazanmıştır. Bu özel tatlı yalnızca bir lezzet sunmakla kalmaz, birebir vakitte tarihin derinliklerinden gelen bir klâsik baş yapıtı temsil eder.
Helva-i Hakani kendine has kıvamı, güçlü aroması ve güzel imgesiyle sofralarda hem gözlere hem de damaklara hitap eder. Hem besleyici hem de doyurucu bir tatlı seçeneği seçeneği olan Helva-i Hakani, damaklarda iz bırakan bir lezzet olma özelliğini günümüzde de koruyor.
İŞTE, NEFİS HELVA-İ HAKANİ TATLISI TARİFİ!
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı tereyağı (veya sıvı yağ)
1 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı dövülmüş badem
1/2 su bardağı dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı vanilin
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
1/4 çay kaşığı tuz
Helva-i Hakani Tatlısının Yapılışı
-Geniş bir tencerede tereyağını eritin. Şayet tereyağı kullanmak istemezseniz, sıvı yağ da tercih edebilirsiniz.
-Tereyağı eridikten sonra irmiği ve unu ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak, karışımın rengi altın sarısına dönene kadar kavurun. Bu basamak, helva-i Hakani’nin lezzetinin ağırlaşması için çok kıymetlidir, bu yüzden dikkatlice karıştırmaya devam edin.
-Bir öbür kasede, sütü, toz şekeri, tuzu ve gül suyunu (isteğe bağlı) karıştırarak, şekerin büsbütün erimesini sağlayın. Akabinde, süt karışımını yavaşça kavrulan irmik ve un karışımına ekleyin. Sütü eklerken karıştırmaya devam edin.
-Karışım yoğunlaşmaya başladığında, içine dövülmüş badem ve fındığı ekleyin. Badem ve fındıklar tatlıya hem lezzet katacak hem de ona kıvam verecektir.
-Karışım koyu bir hal aldıktan sonra, vanilin ve tarçını (isteğe bağlı) ekleyin. Şerbetin tamamı çekildiğinde, helva büsbütün pişmiş olacaktır. Bu evrede helva, tencereden kolay kolay ayrılmaya başlar.
-Helva büsbütün piştiğinde, ocaktan alıp biraz dinlenmeye bırakın. Akabinde, helva-i Hakani’yi servis tabaklarına alıp, sıcak yahut ılık olarak servis edebilirsiniz.